van alles:

Een kinderclub aan huis beginnen is niet moeilijk, maar het volhouden… Daarom geef ik je een paar tips. Meer ideeën over het brengen van het evangelie aan kinderen kun je vinden op mijn andere website www.bijbelverhalen.nl, daar staat een hele cursus op. Doe er vooral je voordeel mee.

 

KINDERCLUB AAN HUIS

Een kinderclub aan huis te hebben is een warm en een gezellig iets. Sommige mensen zijn er echt geschikt voor. Het voordeel is dat er dan als vanzelf een plaats ontstaat waar mensen met hun problemen naar toe kunnen gaan. Je huis wordt een soort haven voor de buurt. Maar men moet er niet aan beginnen zonder de voor- en nadelen te hebben overwogen.

 

Nadelen:

Een nadeel is dat men wat privacy kwijtraakt. En met een club is het nou eenmaal zo, dat er de ene keer meer kinderen komen dan de andere keer. Je meubelen worden niet altijd ontzien. Je huis wordt vuil. Het kost je geld. Ook eigen kinderen vinden de inbreuk in het gezin op den duur niet zo fijn. Het kan zijn dat er vaak aan de deur gebeld wordt, als de kinderen je iets willen komen vertellen. Je moet iemand zijn, die gastvrij is, maar die ook op een vriendelijke manier zijn grenzen bepaalt. Soms komen de kinderen je een gewonde eend brengen of vertellen dat ze een broertje hebben gekregen. Het zijn echter grandioze kansen voor iemand die zijn leven overgegeven heeft aan Jezus.

 

De buren.

Het is mogelijk dat de buren last hebben van onze club. Geef ze zo af en toe eens een bloemetje. Praat met ze, nodig ze een keer uit. Maar laat je leven niet bepalen door de buren, want dan kun je op het laatst geen kant meer uit. Vooral: bid voor hen.

 

De schoenen.

Kinderen hebben vaak vuile schoenen. Als ze hun schoenen uitdoen blijft het nog een probleem van stinkende sokken. Idee: hoesjes maken die ze over hun schoenen aan kunnen doen. Of neem een makkelijke vloerbedekking.

 

De ruimte is maar beperkt.

Als je teveel kinderen binnenlaat, wordt het chaotisch. Soms kunnen groteren met een leidster naar een andere kamer, maar dan staat je hele huis gelijk op stelten.

Knippen, plakken, kleuren is vaak moeilijk. Gaan de kinderen niet knoeien met lijm of met viltstiften? Leer ze zuinig omgaan met lijm. Kranten of plastic neerleggen. Koop hardboard plankjes, zo groot als twee schriften, zodat ze op hun schoot of op de stoel kunnen werken. Je kunt wel een maximum aantal bepalen, maar het probleem is dat er veel verloop is of onregelmatige opkomst.

 

Roddel.

Soms krijg je roddel in de straat. Zorg dat men bij je binnen kan kijken om te zien wat je doet.

 

Ouders

De ouders van de kinderen moeten weten dat ze bij je zijn. Hebben ze je telefoonnummer?

 

Tijd.

Sommige mensen doen de kinderclub aan huis om zeven uur. Het is leuk voor het naar bed gaan van de kinderen. In de winter is het dan donker. Sommige kinderen moeten thuisgebracht worden. Een hele klus. Het beste is na schooltijd of op woensdagmiddag.

 

Sektarisch.

Wees niet sektarisch en niet fanatiek. Al hebben we onze eigen overtuiging, laat ruimte voor andersdenkenden. Als je het bijv. over dopen hebt, vertel dan dat er twee opvattingen zijn en laat de kinderen zelf hun keuze maken. Nooit andere godsdiensten afkatten, maar proberen ergens een overeenkomst te vinden.

Een mooi voorbeeld is: Er was eens een christin, die iemand in nood aan de deur kreeg. Toen ze wilde gaan bidden met de vrouw zei deze: ‘Maar ik bid altijd tot de Heilige Antonius.’

De christin verblikte of verbloosde niet, maar antwoordde: ‘Ja, maar jouw probleem is zo groot, dat je rechtstreeks tot de hoogste instantie moet gaan bidden.’ De vrouw accepteerde dat en bleef haar vriendin.

Schrik niet gauw van occulte dingen, want wij hebben een veel grotere God. 

 

Gezinsleden.

Ook uw gezinsleden moeten ermee akkoord gaat. Als er elke week een mokkende tiener boven zit, die vindt dat anderen meer aandacht krijgen dan hij, dan werkt dat niet lekker. U mag uw eigen kinderen best wat voortrekken... Laat ze uw medewerkers zijn. Samen met ze bidden voor de club.

Begin geen kinderclub aan huis als uw man/vrouw nog niet bekeerd is. Eerst het eigen gezin.

Werk zoveel mogelijk naar de kerken toe.

 

Medewerkers.

Het is erg fijn als je een vriendin kunt vinden die je helpt.  Dan kun je meteen samen bidden.

 

Veel succes, hoor en als je nog iets wilt vragen, kun je mailen. Laat vooral iets van je horen.