Sumitr, een beruchte boosdoener kreeg een nieuwe kans

 

Heb je wel eens een woede-uitbarsting gehad? Ik hoop het niet, want dat is heel erg. Er zijn mensen die de hele boel kort en klein slaan als ze kwaad zijn. Iedereen is dan als de dood voor ze. Ze gooien met bordjes en dreigen met messen. Ja, er gebeuren ongelukken. Er komen mensen door in het ziekenhuis. Arme kinderen als je een vader of een moeder hebt die regelmatig zo boos wordt. Maar er is goed nieuws. De boze machten die mensen zo boos maken kunnen door Jezus worden weggejaagd.  Dan wordt er een nieuw begin gemaakt. Niet alleen voor henzelf, maar voor alle gezinsleden. Als wij de blijde boodschap doorvertellen aan anderen kunnen zij ook weer een nieuw begin maken. Geweldig hè? Ik zal je eens het waargebeurde verhaal vertellen van Sumitr.

Sumitr woont in Kerala, in het zuidelijke puntje van India waar het klimaat tropisch is. Hij was een man waar iedereen bang voor was. Door zijn alcoholverslaving mishandelde hij zijn vrouw en kinderen, hij troggelde mensen geld af en had een gruwelijke hekel aan Christenen in het algemeen. Echt, het was heel erg. Zijn vrouw was er ziek van geworden. Ze had al jarenlang een tumor in haar borst, die niemand kon genezen. Hun zoontje was het huis uit gevlucht voor deze onleefbare toestanden en de andere kinderen kropen in een donker hoekje als het weer eens zover was dat vader woedend was.

Op een dag vroeg hij zendeling Nabhoj Vaman van Gospel for Asia om bij hem thuis langs te komen. Hij deed net alsof hij belangstelling had in het evangelie, maar in werkelijkheid wilde hij alleen maar de gek met hem steken. Maar God had een ander plan.

Toen Nabhoj binnenkwam begon Sumitr hem veel vragen te stellen over het Christendom. Aan het eind van het gesprek begreep Sumitr dat hij die man toch wel aardig vond. En wat hij vertelde was ook wel interessant. Hij beloofde om een keertje naar de kerk te komen.

De eerste keer zat hij achterin en keek met een zuur gezicht, telkens nam hij een slok uit een fles goedkope drank, maar na afloop van de dienst drong er één ding toch tot zijn suffe hersens door, dat christenen aardige mensen waren. Ze hadden hem vriendelijk behandeld en keken niet op hem neer. Vanaf die dag begon was zijn nieuwsgierigheid gewekt. Zo die Jezus waar ze het steeds over hadden hem kunnen helpen van zijn woede-uitbarstingen af te komen? Want die werden erger en erger. De politie stond bijna dagelijks op de stoep.

Al zo vaak had hij zich voorgenomen om zich te beheersen, maar als er iets niet naar zijn zin was, werd het rood voor zijn ogen. Nog even en hij zat achter tralies! De buren liepen liever een straatje om dan hem tegen te komen.

Steeds meer kreeg Sumitr een afkeer van zijn zondige leven. Als het waar was wat de Christenen zeiden, dan was er nog hoop voor hem. Op een zondag ging hij in op de uitnodiging. Hij gaf zich over aan de Heer Jezus. En dat was het beste wat hij had kunnen doen voor zichzelf en zijn gezin. Want de Heilige Geest gaf hem kracht om een nieuw begin te maken.

Natuurlijk werd het in de hele regio bekend, dat Sumitr veranderd was. Het bericht ging als een lopend vuurtje van hutje naar hutje. De goede mensen vroegen zich af of het wel blijvend zou zijn, maar zodra zijn zogenaamde vrienden het hoorden probeerden ze hem weer over te halen alcohol te drinken en de boel lekker op stelten te zetten. Dat noemden zij lol maken, maar het is het natuurlijk niet. Toen het niet lukte gingen ze hem bedreigen. Ze dreigden zijn vrouw te grazen te nemen, maar Sumitr wist dat Jezus degene was die zijn leven totaal had veranderd. Hij wilde hem nooit verloochenen. Na een tijd gaven zijn vrienden het dus maar op en lieten hen met rust.

Je kunt je niet voorstellen hoeveel vreugde er nu is in het gezin van Sumitr? Hij liet zich dopen en zijn vrouw, die blij was dat ze weer een zorgzame man had gekregen ook. En nu moet ik je nog iets moois vertellen. God genas na een tijdje ook haar tumor.

Toen hun zoontje dit prachtige nieuws hoorde kwam hij gauw naar huis om te zien of het waar was dat zijn vader een nieuw begin had gemaakt. Zijn zus en broertje vertelden alles in geuren en kleuren. Nu zijn ze weer een gelukkig gezin met z’n vijven.

De kleine kerk daar in het verre warme India prijst de Heer voor de wonderen van Jezus. Elke zondag hoor je prachtigste lofliederen. Wat geweldig. Eens kwam er één zendeling naar hun dorp en nu waren er al zoveel mensen blij geworden. Geef jij al geld aan de zending? Dan help je mee met het verspreiden van de blijde boodschap.

GfA vertaling en aanpassing Josine.