Het gaat dus om vrienden zijn, ook als:

door Marjon Ooms-de Jong

 

 

Wat ideeën:

Heb je zelf iets meegemaakt met een vriend of vriendin waar je kon merken dat die je in de steek liet of juist dat die je vriend bleef, toen het niet zo goed met je ging?

Je eigen verhaal vertellen vinden kinderen prachtig.

Misschien kan je vriend of vriendin er bij komen om over jullie vriendschap te vertellen.Welke leuke dingen jullie samen doen en laat de kinderen vragen bedenken om aan jullie te stellen. Misschien 2 aan 2 opschrijven en dan klassikaal de vragen en antwoorden doen.

 

Het verhaal van de verloren zoon vertellen, maar dan beginnen bij het gedeelte dat hij aan het feesten is en steeds trakteert. Hij vertelt dan stoer dat hij niet meer thuis woont. Dat was maar een saaie boel. Totdat z’n geld op is en iedereen opeens een smoesje verzint en vertrekt. Dan volgt een rekening van het restaurantje en van het hotelletje en als hij dit niet kan betalen klopt hij bij z’n “vrienden”aan. Nou, je kent het verhaal. Niemand die hem wil helpen. Mooie vrienden zijn dat! Dan kan je het verhaal verder vertellen.

 

Nog een idee is de 2 bijbelteksten (of 1) uit te knippen en alle woorden te verstoppen.De kinderen moeten ze dus zoeken en als ze alle woorden hebben de tekst samen maken en hard op voorlezen.

 

Bedenk vragen met de kinderen; wat kan je voor iemand doen die verdrietig is?

Wat voor iemand die arm is? Wat voor iemand die ziek is.

Teken dat eenvoudig uit op een groot stuk papier of flapover. Bijvoorbeeld een bosje bloemen of tas met boodschappen of een deur waar je aanbelt.

Om de kinderen de belonen voor hun goede ideeën, krijgen ze allemaal een lekkere “smile”   

 

Vraag aan de kinderen of ze iemand weten die wel eens opgevrolijkt kan worden.

 

Plak op een papier een puntzak en maak daarboven bloemen van (crêpe)papier of voor de kids die dat niet stoer vinden een puntzak met daarbovenuit snoepjes.

 

Maak van lucifersdoosje een prachtig bemoedigingdoosje.

Op de bovenkant komt de tekst: “welke vriend laat me nooit in de steek?

En binnen wordt een briefje geplakt met het antwoord: “JEZUS!!”

En mooi kleuren o.i.d..